fp6

Ο κ. Δημήτρης Λιόβας, υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ του ν. Λάρισας, πέρα από την εξαιρετική παρουσίαση για τους κινδύνους του διαδικτύου, παραχώρησε και μια συνέντευξη σε ομάδα μαθητών του Σχολείου μας. Δημοσιεύουμε παρακάτω τα όσα σημαντικά μας είπε.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την ασφάλεια στο διαδίκτυο;

Με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ασχολούμαι συστηματικά λίγο περισσότερο από 10 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από το 2012, όταν ανέλαβα Υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

  • Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι τώρα;

Θα έλεγα ότι αυτό που έχει αλλάξει περισσότερο από τότε μέχρι τώρα είναι η εφευρετικότητα των απατεώνων! Σκαρφίζονται συνεχώς ευφυέστερους τρόπους για να εξαπατούν τους συμπολίτες μας, να μας αποσπούν χρηματικά ποσά και να παραβιάζουν την ιδιωτικότητά μας!

  • Πόσο σημαντική θεωρείτε την προσεκτική χρήση του διαδικτύου κατά την εφηβική και γενικότερα κατά τη νεανική ηλικία;

Η προσεκτική χρήση του διαδικτύου κατά την εφηβική -και γενικότερα κατά τη νεανική- ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να προστατευτούμε από τους Κινδύνους του Διαδικτύου. Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο, αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να χάσουμε χρήματα μέσα από το διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουμε τα οφέλη της ψυχικής μας ηρεμίας…

  • Τι θα συμβουλεύατε ένα μαθητή της Γ’ Λυκείου που ετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες;

Θα τον συμβούλευα τρία απλά πράγματα: να διατηρεί το μέτρο σε οτιδήποτε κάνει, να διατηρεί την ψυχραιμία του, και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του! 

  • Πόσο επιβλαβές κρίνετε για την υγεία μας το γεγονός ότι ζούμε μέσα σε συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία;

Η έκθεση του εαυτού μας σε οποιασδήποτε μορφής ακτινοβολία, αναμφισβήτητα δεν έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας… Εάν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι η απορρόφηση της ακτινοβολίας λειτουργεί συσσωρευτικά, αναμφίβολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως καλό θα ήταν -στο μέτρο του εφικτού, πάντα- να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας. Για παράδειγμα, εάν μπορούμε να κοιμόμαστε με το κινητό μακριά από τον εγκέφαλο, εάν μπορούμε να κλίνουμε το wi-fi router τις σημαίες τις ώρες που δεν το χρησιμοποιούμε, κι αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ενσύρματο αντί για ασύρματο σταθερό τηλέφωνο, σίγουρα θα έχουμε κάνει ένα θετικό βήμα…

  • Με μια λέξη· τι είναι τελικά το διαδίκτυο;

Με μία λέξη το διαδίκτυο τελικά είναι Το Μέλλον! Με δύο λέξεις το Παρόν και το Μέλλον και με τρεις λέξεις το Παρελθόν το Παρόν και το Μέλλον….

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση